Bra att tänka på för dig som funderar på en ny braskamin

divider

Det finns många anledningar till att vilja investera i en ny eldstad. Oavsett vilken typ av lösning som i slutändan passar utifrån dina förutsättningar och behov så finns några övergripande punkter som kan vara värdefulla att förhålla sig till innan man går vidare. Vi har samlat dom här.

Hur ser miljöpåverkan ut med en braskamin?

En modern braskamin har en förbränningsteknik som är väldigt effektiv (minskad vedförbrukning) vilket skapar ett mindre partikelutsläpp eftersom röken blir till värme. Med andra ord så får du med en ny braskamin, och i kombination med andra värmekällor, en klimatsmart uppvärmning av ditt hus. Men kolla prestandadeklarationen för kaminen först.

Var hittar jag information om kaminers prestanda och utsläpp?

Kaminen ska vara CE-märkt. Denna märkning innefattar en prestandadeklaration där du hittar all information. Tänk också på att det från 2022 kommer att ställas hårdare krav på att tekniken ska uppfylla vissa kriterier.

Hur ska du använda kaminen?

Ska den vara en inredningsdetalj, effektiv värmekälla eller en kombination av detta? Man behöver tänka på att det blir ett, mer eller mindre, komplext system av eldstad, skorsten och annat. Inget som är omöjligt att hantera. Tvärtom. Men behöver fundera på detta för att få en så bra lösning som möjligt, som också ger dig värme och njutning över tid.

Kan jag montera en kamin själv?

Många kaminer kan du montera själv andra kan du behöva hjälp med att installera. Men att göra det rätt är viktigt, och för att vara på den säkra sidan så kan du alltid konsultera en återförsäljare eller kontakta oss på Brasvärmeinteriör.

Vilken värmeeffekt för braskaminen passar hemma hos mig?

Det beror på hur de vill använda braskaminen, tydligt relaterat till det vi lyfter i punkten ovan. En tumregel är att en modern braskamin värmer upp 10 kvm per kilowatt.

Brasvarmeinterior Braskaminer Eldstader Spisinsatser Braskasetter Terassvarmare

Inspiration – Inred ditt hem med en braskamin

En eldstad blir en fantastisk och harmonisk inredningsdetalj som värmer gott i hemmet. Söker du rena, moderna linjer eller klassisk elegans? Kanske vill du ha vedträn som en detalj i installationen? Titta in på vårt stilgalleri för inspiration!

Hur får man elda i din hemkommun?

Tänk på att kolla upp specifika utsläppskrav som gäller i just din hemkommun eftersom de kan variera. Kontakta en sotare, tala med en lokal återförsäljare eller se information på kommunens webbplats.

Fler tips för att välja rätt braskamin

När du har kommit vidare i din process så finns såklart fler praktiska delar som till exempel rör installationen av en braskamin, samt ekonomin över tid – om man vill räkna på hur mycket en braskamin kan sänka värmekostnaderna.