Att tänka på vid installation av eldstad

Tips & råd2024-11-11T15:48:41+01:00

Vanliga frågor om braskaminer och kamininsatser [FAQ]

Hur eldar man bäst i en braskamin?2021-06-04T12:58:45+01:00

Att elda med ved i en modern braskamin är ett väldigt effektivt och miljöriktigt sätt att värma upp sin bostad. Och självklart själavårdande och mysigt med en trygghetsskapande och lugnande känsla med värmen och knastret från elden närvarande.

Att elda rätt i en braskamin är viktigt av flera orsaker. Att skapa så hög värmeeffekt som möjligt samt att göra så lite klimatpåverkan som möjligt. En modern braskamin har inte bara en bra verkningsgrad utan även en bra förbränning vilket innebär att den inte släpper ut några växthusgaser. Dessutom så påverkar felaktig eldning både kamin och skorstenens livslängd.

Använd ved för att elda i din kamin

Utgångspunkten är att använda ved. De flesta träslag fungerar bra och ger i princip lika mycket effekt per kilo ved. Men använd inte impregnerat eller målat virke eller sopor, plast och motsvarande. Eller tidningspapper för att starta elden, det bidrar till mer aska och sot och i slutändan miljöpåverkan. Tänk också på att fuktig ved är en miljöbov eftersom den släpper ut mycket mer små partiklar än torr ved. Om du överhuvudtaget får din brasa tänd med fuktig ved.

Här har vi samlat några tumregler som du kan tänka på för att elda på bästa sätt, men läs igenom specifika eldningsinstruktioner som medföljer just din kamin innan du börjar. Tänk också på att vissa kommuner har reglerad vedeldning, så säkerställ att du har koll på vad som gäller i din kommun.

Det här behöver du för att tända en eld i en braskamin

Lagom torra och lite större vedklabbar som har lagrats under tak sommartid och som gärna har torkat under et års tid. För dig som har en fuktmätare så bör fuktigheten ligga under 18 %. Utöver detta behöver du:

  • 10 stycken pinnar tändved, ca 2–4 cm i diameter
  • Tändkuddar (kom ihåg – skippa tidningspapper, mjölkkartonger och tändvätska!)
  • Tändstickor

Så här tänder du en eld i en braskamin

  • Se till att ventiler i kaminen är helt öppna
  • Placera vedträn luftigt i botten
  • Lägg sedan tändved i fyrkanter ovanpå
  • Under det översta lagret lägger du tändkuddar

> Nu har du byggt upp brasan för att den ska tändas i toppen

Det här kan du tänka på när du eldar i en braskamin

  • Om du vill mata brasan med mer ved – vänta tills det har blivit en glödbädd och lägg in 2–3 vedträn
  • Använd inte mer än 2–3 kilo ved i timmen. Eldning med för mycket ved leder till dålig förbränning och utsläpp och förstör dessutom din skorsten
  • Gasa och bromsa med förbränningsluften. Mycket i början, mindre i mitten och mer när det börjar bli glöd.
  • Bra eldning ger fina lågor som är klara gula och kraftfulla men inte för yviga

Vissa delar kan såklart skilja sig åt beroende på vilken kamin som används, oftast får du eldningsinstruktioner med din specifika modell.

Det här ska du tänka på efter eldning i braskamin

Tänk på brandrisken! Förvara aska och sotrester på ett säkert sätt. Lägg dom i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock och sedan på ett obrännbart underlag. Tänk på att glödrester kan finnas kvar i askan flera dagar efter eldning.

Hur fungerar det med bygglov och bygganmälan vid installation av braskamin?2024-10-21T14:05:27+01:00

I (väldigt) enstaka fall krävs bygglov. Oftast räcker det med att göra en bygganmälan för att installera en ny eldstad och skorsten eller att installera en ny anordning i en gammal eldstad. Tänk på att ha ett startbesked klart från din kommun, innan ni påbörjar arbetet. När du gör en anmälan behöver du även skicka in planritning, fasadritning och en kontrollplan. Dessa delar kan vi hjälpa dig med.

Hur kan Brasvärmeinteriör hjälpa mig?2021-04-27T12:06:52+01:00

All försäljning, eventuellt platsbesök och installation sker via våra återförsäljare. Däremot så hjälper vi er hela vägen till beställning av din kamin. Vi är experter på Spartherms produkter och hur dessa kan anpassas utifrån specifika önskemål och förhållanden.

Med utgångspunkt från ditt behov så kan vi diskutera och ta fram en lösning. När vi har ett färdigt förslag och offert så går detta vidare till en av våra återförsäljare som kontaktar dig.

Hur nära brännbara material kan en eldstad installeras?2024-10-21T14:06:15+01:00

Det beror på kamintyp; hur och vilken värme den genererar. Generellt ska brännbart material inte komma upp i mer än 85 grader, vilket påverkar eldstadens placering. Våra kaminer är typgodkända och har tydliga angivelser så att krav uppfylls vid installation enligt manual. Ett annat sätt att hantera närmare avstånd är att sätta upp en skyddsvägg av t.ex tegel, lättbetong eller skivkonstruktioner.

Hur ofta behöver en braskamin sotas?2021-04-27T12:05:03+01:00

Det beror såklart på hur mycket du eldar. Om du använder över 500 kg ved om året så behöver du sota en gång per år. Om mindre, så ungefär var tredje år. Kolla kommunens lokala föreskrifter eller med en sotare.

Hur snabbt kan jag få min kamin installerad?2021-04-27T12:05:34+01:00

Det är några faktorer som påverkar processen, men vanligtvis inom några veckor? När på året den görs kan påverka, branschen har högsäsong mellan september och februari som ger lite längre leveranstid.

Vad är sotarintyg?2021-04-27T12:05:50+01:00

Det är ett besiktningsprotokoll över att installationen är korrekt utförd. Detta skickas in till kommunen, tillsammans med undertecknad kontrollplan, sedan får du ett slutbesked och då är det bara att börja elda. Sotarintyget är även ett viktigt dokument för din försäkring.

Vad är verkningsgrad på en braskamin?2021-04-27T12:06:04+01:00

Den innebär effekten du får ut i värme av bränslet (ved, bioetanol, etc). Ju lägre verkningsgrad, desto mer bränsle går åt för att för att uppnå samma effekt som en kamin med högre verkningsgrad. Bättre verkningsgrad innebär bättre miljö och ekonomi för braskaminen.

Vilka regler gäller vid installation av braskamin vid nybyggnation?2021-04-27T12:06:20+01:00

Kaminen måste uppnå och verka inom vissa gränsvärden. Minst 65 % verkningsgrad och maximalt utsläpp av 0,12 volymprocent kolmonoxid. Samtliga våra kaminer möter kraven för installation i ett nytt hus. Kontakta oss så kan vi diskutera möjligheterna utifrån dina förutsättningar.

Vilken typ av eldstad eller kamin erbjuder Brasvärmeinteriör?2021-05-28T13:34:13+01:00

Vi erbjuder både enklare fristående kaminer samt braskaminer med en insats och omramning. Vår expertis ligger inom den senare kategorin där vi kan hjälpa dig med en anpassad och platsbyggd eldstad enligt behov och önskemål.

Bra att veta

Är era kaminer godkända enligt Boverkets nya regler?2021-04-27T12:14:09+01:00

Ja, alla våra kaminer är energiklassade och godkända för att möta nya utsläppskrav med koldioxidutsläpp och verkningsgrad.

Hur beställer man en braskamin?2021-04-30T10:06:46+01:00

Om du kontaktar oss så kan vi vägleda dig till den lösning som passar dig. Du får ett färdigt orderförslag av oss, du kontaktar din lokala återförsäljare som gör ett eventuellt platsbesök för att säkerställa att förutsättningarna för installation är rätt. De färdigställer beställning och utför montering och komplett leverans.

Hur lång garantitid är det på en braskamin eller spisinsats?2021-04-27T12:32:59+01:00

Garantitiden varierar beroende på produkt och varumärke. Läs mer på respektive produktsida.

Kan jag köpa kamin direkt av Brasvärmeinteriör?2021-04-27T12:13:16+01:00

Nej, försäljningen går via återförsäljare. Men vi hjälper dig som slutkund hela vägen till ett färdigt orderförslag som din lokala butik levererar och monterar.

Vilken kamin ska jag köpa?2021-04-27T12:15:07+01:00

Det finns flera faktorer att förhålla sig till och detta hjälper vi dig gärna med. Kontakta oss så hjälper vi dig i en dialog kring dessa frågor.

  • Ditt värmebehov. Hur stort utrymme ska den värma upp? Eller ska du bara använda kaminen som en trivselfaktor? Eller en kombination av båda?
  • Hur kan den placeras? Hur ska värmen fördelas. Bärighet i golv, i förhållande till kaminens vikt. Hur nära brännbara material kan den stå? Den behöver ta ut rökgaser på ett bra sätt – placering i förhållande till skorsten. Du behöver även tilluft till kaminen vilket är avhängt ventilation i rummet.
  • Vilken design söker du? Med exempelvis Spartherms spisinsatser och omramning så får du stora möjligheter att designa och platsbygga din braskamin. En enklare fristående braskamin finns även i mängder av olika utföranden.
  • Ekonomi och funktion. Konstruktionen kan variera mycket mellan olika produkter, vilket i sin tur påverkar dess ekonomiska bärighet över tid. Även här handlar det mycket om ditt behov; hur du vill använda kaminen. Ska den sänka uppvärmningskostnader? Påverka boendeekonomin, fastighetsvärdet med en designad eldstad?

Eldstad Inomhus

Eldstad Inomhus - Förvandla hemmet med värme och stil En eldstad inomhus är mer än bara en värmekälla; [...]

Öppen Eldstad

Öppen Eldstad - Hjärtat i Hemmets Interiör En öppen eldstad är mer än bara en källa till värme [...]

Fjällstuga inspiration

Fjällstuga Inspiration   Inred din Fjällstuga med en Braskamin Att inreda en fjällstuga kan vara en av de [...]

Byta gammal öppen spis

Byta gammal öppen spis Tips för dig som vill byta ut en gammal öppen spis Att byta ut [...]

Spartherm

Spartherm kamin Spartherm kamin - Upplev värmen och silrenheten Att njuta av värmen från en brinnande eld i [...]

Inmurad kamin

Inmurad kamin En inmurad kamin, eller murad kamin, är en vacker och värmande inredningsdetalj som kan ge ditt [...]

Kamin hörn

Kamin i hörn - Modern design & funktionalitet En kamin i hörn ger väldigt bra möjligheter att designa [...]

Kamin glas 3 sidor

Kamin glas 3 sidor Skapa en magisk atmosfär i ditt hem med en kamin med glas på tre [...]

Fornax – Fristående braskamin

Fornax - Fristående braskamin Upplev den tidlösa elegansen och värmande effekten av en Fornax fristående braskamin i ditt [...]

Läs mer om olika lösningar

Vilken typ av insats passar i ditt hem?

Med en insats från Spartherm får du stora möjligheter att designa och platsbygga din drömspis till hemmet.

Läs mer om olika lösningar

Titel

Kampanj PÅ FORNAX!

Ta del av vårt erbjudande!

Ordinare pris: 32 900 kr
Nu: 28 900 kr

Komplett anslutningspaket ingår!

Läs mer om kampanjen »

Till toppen