Kamin för att sänka värmekostnader

divider

Hur kan man resonera kring en idé att spara på värmekostnader med hjälp av en braskamin? Förenklat så kan vi konstatera att om du vill sänka dina elkostnader så ska du använda så lite el som möjligt. I relation till värmekostnader så drivs den primära värmekällan väldigt ofta av el eller olja, vilket i praktiken inte kan uteslutas helt, men å andra sidan kompletteras med en braskamin för att spara pengar och samtidigt göra en insats för både miljö och välmående. Därutöver så får du ju även en trygg och fungerande värmekälla vid strömavbrott.

Metoderna för detta är, sett till möjliga alternativ är många och vi kan också dra slutsatsen att det inte finns en universell lösning utan det bygger på hur ditt boende ser ut och vilka förutsättningar som det ger.

Har du en befintlig, lite äldre, kamin som kan bytas ut? Eller en öppen spis som man kan integrera en insats i? Eller utrymme och möjligheter att installera en helt ny kamin. Många nya kaminer har en verkningsgrad på hela 80 % och jämför du med en traditionell öppen spis utan insats så når den upp till cirka 5–10 %. Resten går upp i rök genom skorstenen. Förutom att en eldstad skapar en hög mysfaktor och en vacker inredningsdetalj i hemmet så är en modern braskamin en väldigt effektiv värmekälla för dig som vill se på det alternativet.

En braskamin kan sänka dina värmekostnader
Brasvarmeinterior Braskaminer Eldstader Spisinsatser Braskasetter Terassvarmare

Inspiration – Inred ditt hem med en braskamin

En eldstad blir en fantastisk och harmonisk inredningsdetalj som värmer gott i hemmet. Söker du rena, moderna linjer eller klassisk elegans? Kanske vill du ha vedträn som en detalj i installationen? Titta in på vårt stilgalleri för inspiration!

Hur kan man sänka elkostnad med en braskamin?

Vilka faktorer påverkar effektiviteten med en braskamin som värmekälla

  • Placering i rätt rum. Ett stort rum med fri luftcirkulation ger bästa förutsättningar sett till uppvärmningseffekt som en braskamin kan skapa. Generellt så får man se på att dimensionera installationen så att den används rätt utifrån dina behov, men också så att du får ut rätt effekt sett till uppvärmningsytan.
  • En kvalitativ kamininsats. Vill du sänka värmekostnader så blir din kamin en investering som ska användas över lång tid. Ofta så finns en korrelation mellan livslängden och kvalitén på själva kamininsatsen och dess komponenter. Designen på vissa delar, exempelvis glas, påverkar livslängden och vad du i slutändan får ut av din kamin. Ett bra glas kräver mindre rengöring eftersom den drar till sig mindre sot, och när man väl behöver rengöra det så är det ett enkelt handhavande. En modern kamininsats arbetar också mer effektivt – ger mer värme på mindre ved och dessutom koldioxidneutralt.
  • Elda med ved. Det finns många bränslealternativ idag; pellets, bioetanol och gasol bland annat. Men om du ser på en lösning som ger bäst värmeeffekt i relation till kostnaden så finns inget alternativ till ved. En viktig detalj att säkerställa, är vilka eldningsregler som gäller i din kommun. Kolla upp detta med sotaren i din kommun eftersom det kan variera beroende på var du bor. Läs också mer om effektiv eldning i braskamin här.

En modern braskamin med spisinsats är en ekonomisk, miljömässig god investering – därutöver investerar du även såklart i ditt välmående. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med att platsbygga en braskamin så kontaktar du oss, så kan vi gå igenom dina förutsättningar.

divider svart

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi går gärna igenom dina behov, drömkamin, stilar och lösningar. Eller rent praktiska frågor.

divider svart

Hur sänker man elräkningen med en modern braskamin?

Uträkningen varierar såklart, men har man ambitionen att sänka sina elkostnader och vi räknar på eldning mellan oktober och mars, då behovet av uppvärmning och stigande elpriser är som störst, så är det många tusen kilowattimmar och tusenlappar du kan räkna hem på ett år. Generellt så består din energiräkning till 60 % av uppvärmning och resterande 40 % delas mellan varmvatten och annan elektronik.

Det finns med andra ord bra möjligheter med att investera i en kamin för att spara en väsentlig del av sina värmekostnader, i synnerhet när topparna är som störst. Ur ett ekonomiskt investeringsperspektiv så finns det även tydliga indikationer från mäklarbranschen att en braskamin ökar husvärdet vid en försäljning.

En kamininsats, braskassett med tre glas för att designa och platsbygga en braskamin, eldstad.