Hur eldar man i en kamin på bäst sätt?
Att elda i kamin med ved i en modern braskamin är ett effektivt och sätt att värma upp sin bostad. Och självklart själavårdande och mysigt med en trygghetsskapande och lugnande känsla med värmen och knastret från elden närvarande.
Att elda i kamin med rätt metod är viktigt av flera orsaker. Att skapa så hög värmeeffekt som möjligt samt att göra så lite klimatpåverkan som möjligt. En modern kamininsats och braskamin har inte bara en bra verkningsgrad utan även en bra förbränning vilket innebär att den inte släpper ut några växthusgaser. Dessutom så påverkar felaktig eldning både kamin och skorstenens livslängd.
Använd ved för att elda i kamin
Utgångspunkten är att använda ved för att elda i kamin. De flesta träslag fungerar bra och ger i princip lika mycket effekt per kilo ved. En generell tumregel är att lövved ger mer värme än barrved. Använd absolut inte impregnerat eller målat virke eller sopor, plast och motsvarande. Eller tidningspapper för att starta elden, det bidrar till mer aska och sot och i slutändan miljöpåverkan. Tänk också på att fuktig ved är en miljöbov eftersom den släpper ut mycket mer små partiklar än torr ved. Om du överhuvudtaget får din brasa tänd med fuktig ved.
Här har vi samlat några tumregler som du kan tänka på för att elda på bästa sätt, men läs igenom specifika eldningsinstruktioner som medföljer just din kamin innan du börjar. Tänk också på att vissa kommuner har reglerad vedeldning, så säkerställ att du har koll på vad som gäller i din kommun.
Det här behöver du för att tända en eld för att elda i kamin
Lagom torra och lite större vedklabbar som har lagrats under tak sommartid och som gärna har torkat under ett års tid. För dig som har en fuktmätare så bör fuktigheten ligga under 18 %. Utöver detta behöver du:
- 10 stycken pinnar tändved, ca 2–4 cm i diameter
- Tändkuddar (kom ihåg – skippa tidningspapper, mjölkkartonger och tändvätska!)
- Tändstickor
Så här tänder du en eld i en braskamin
- Se till att ventiler i kaminen är helt öppna
- Placera vedträn luftigt i botten
- Lägg sedan tändved i fyrkanter ovanpå
- Under det översta lagret lägger du tändkuddar
- Nu har du byggt upp brasan för att den ska tändas i toppen
Det här kan du tänka på när du eldar i en braskamin
- Låt veden ligga och torka inomhus i minst 24 timmar innan du använder den
- Om du vill mata brasan med mer ved – vänta tills det har blivit en glödbädd och lägg in 2–3 vedträn
- Använd inte mer än 2–3 kilo ved i timmen. Eldning med för mycket ved leder till dålig förbränning och utsläpp och förstör dessutom din skorsten
- Gasa och bromsa med förbränningsluften. Mycket i början, mindre i mitten och mer när det börjar bli glöd.
- Bra eldning ger fina lågor som är klara gula och kraftfulla men inte för yviga
Vissa delar kan såklart skilja sig åt beroende på vilken kamin som används, oftast får du eldningsinstruktioner med din specifika modell. För dig som är intresserad av moderna braskaminer så har vi samlat våra kvalitativa kamininsatser och braskasetter från Spartherm här.
Det här ska du tänka på efter du eldat i kamin
Tänk på brandrisken! Förvara aska och sotrester på ett säkert sätt. Lägg dom i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock och sedan på ett obrännbart underlag. Tänk på att glödrester kan finnas kvar i askan flera dagar efter eldning.