Tips för att rengöra din braskamin – att rengöra glaset och invändigt underhåll för spisinsatsen

divider

Ett bra underhåll på din kamin ger den en längre livslängd och framförallt en bättre upplevelse för dig. Med ett rent glas får du bästa möjliga exponering av de gula levande lågorna och njuter ännu mer av värmen och knastret.

Innan vi går in på vårt enkla tips för hur du rengör glaset på eldstaden så är det på sin plats att påminna om hur du faktiskt kan föregå att få sot på glaset. För det första behöver du elda rätt, i det här fallet att använda torr ved. När du eldar så behöver du även ha tillräckligt med drag och frisk luft i kaminen.

Det mest effektiva och miljövänligaste sättet för att göra rent glaset på eldstaden är att återanvända aska från braskaminen. Använd hushållspapper, så slipper du rengöra en duk eller trasa efter användning. Ett annat tips kan vara att använda handskar, till exempel ett par diskhandskar, så att du slipper sot på händerna.

rengora braskamin tips brasvarmeinterior

Så här är vårt enkla, billiga och miljövänliga tips
för att rengöra glaset på braskaminen

Du behöver:

  • En fuktig trasa eller fuktat hushållspapper
  • Aska från kaminen

Så här gör du:

  • Doppa den fuktiga trasan eller pappret i lite aska
  • Rengör glaset
  • Torka av med en torr del av trasan eller lite papper

Underhåll av förbränningskammare

Ett generellt råd är att inte tömma sin kamin på aska för ofta. Ett litet lager aska i botten av brännkammaren isolerar och skyddar botten effektivt. Däremot så behöver du se till att asklådan inte blir för full eftersom det hämmar inströmningen av primärluft vilket gör att kaminen inte brinner lika effektivt.

En stor fördel du får med en braskassett från Spartherm är i sammanhanget att förbränningskammaren är klädd i chammottesten i motsats till vermikulit vilket ger den en betydligt längre livslängd. Genom att elda rätt i din braskamin så når den rätt temperatur vilket gör att sotet i brännkammaren bränns bort – och den rengör sig själv.

En modern och ren braskamin ger dig en miljövänlig förbränning och mindre underhåll

En modern braskamin eller kamininsats kommer ofta med ett kvalitativa komponenter, till exempel glas som drar åt sig mindre sot, som gör livet enklare och bekvämare. Sett till värmeeffekt så får du också mycket mer med en modern braskassett – mer värme på mindre ved och dessutom koldioxidneutralt.

kamin kamininsats premium v 2l 80h
divider svart

Hur kan vi hjälpa dig?

Vi går gärna igenom dina behov, drömkamin, stilar och lösningar. Eller rent praktiska frågor.

divider svart